In haar workshop/masterclass gaat biologisch antropologe Helen Fisher in op vier primaire manieren van denken en gedrag die gekoppeld zijn aan de hersenstelsels voor dopamine, serotonine, testosteron en oestrogeen. Met behulp van haar gegevens over 80.000 individuen onderzoekt ze waarom we wel verliefd worden op de ene persoon en niet op de andere, hoe personen van elke primaire temperamentdimensie waarschijnlijk zullen versieren, liefhebben en hechten – wat tot groot plezier en sterke conflicten leidt in deze primaire relatie en waarom bij elk van deze temperamentstijlen personen een andere vorm van liefdesverslaving vertonen.
Doelen van de voordracht:
1) De hersencircuits van romantische liefde en hechting leren begrijpen, die zich ontwikkelden als primitieve zoogdierdriften ten behoeve van de paring, voortplanting en opvoeding; en te begrijpen hoe deze hersenstelsels onderling samenwerken aan langdurig geluk in een relatie en aan vreemdgaan en scheiding.
2) De Darwinistische strategieën doorgronden die ten grondslag liggen aan contact leggen, vriendschap met extra’s, langdurig samenwonen en de huidige trend van ‘slow love’.
3) De hersenstelsels begrijpen die worden geassocieerd met geluk in een langdurige relatie.
4) Begrijpen hoe de kennis van de neurowetenschappen kan worden ingezet voor het onderhouden van een langdurige, gelukkige relatie.
Doelen van de workshop
1) Persoonlijkheid beter leren begrijpen als een enorme combinatie van vier primaire manieren van denken en gedrag die samenhangen met vier primaire hersenstelsels: het dopamine-, serotonine-, testosteron- en oestrogeenstelsel.
2) Leren begrijpen hoe paren met een verschillende stijl van denken/gedrag vermoedelijk zullen interageren – wat binnen hun relatie tot veel vreugde, verwarring en verdriet zal leiden.
3) Vier stijlen van liefdesverslaving bespreken die worden geassocieerd met elk van deze vier primaire dimensies van persoonlijkheid.