Dan Hughes heeft het grootste deel van zijn carrière gewerkt als clinicus, die gespecialiseerd is in de behandeling van kinderen en jongeren met ernstige emotionele- en gedragsproblemen. Zijn wijze van behandeling is gezins-georiënteerd, wat betekent dat de ouders actief betrokken worden bij de behandeling van hun kind. Daarnaast worden de opvoedkundige vaardigheden van de ouders vergroot en wordt ook ingegaan op de hechtingsgeschiedenis van de ouders. Veel van de kinderen die hij heeft behandeld waren in het verleden misbruikt, verwaarloosd, of waren het slachtoffer van meervoudige verliezen. Deze kinderen waren extreem onwillig en ook niet in staat om een relatie aan te gaan met een therapeut of een verzorger.
Dan Hughes heeft tijdens zijn carrière voornamelijk gewerkt met pleegkinderen en geadopteerde kinderen en hun ouders. Op basis daarvan heeft hij een behandelmodel ontwikkeld dat door hem Dyadic Developmental Psychotherapy (DDP) is genoemd. Bij het ontwikkelen van dit model heeft hij veel gebruik gemaakt van de theorie en het onderzoek dat is uitgevoerd op het gebied van hechting, intersubjectiviteit en trauma. DDP werd na verloop van tijd ook gebruikt voor minder ernstige problemen tussen ouders en kinderen, en ook voor partnerrelaties en gezinsrelaties.
Dan Hughes heeft een aantal boeken en artikelen geschreven, onder andere: Building the Bonds of Attachment (2006), Attachment-Focused Family Therapy (2007), Attachment-Focused Parenting (2009) en Attachment-Focused Family Therapy Workbook (2011). De laatste drie titels zijn uitgegeven door uitgeverij Norton.
Op dit moment ligt het hart van Dan bij het opleiden van therapeuten die zich willen bekwamen in zijn wijze van behandelen. In de afgelopen 15 jaar heeft hij trainingen aan therapeuten gegeven in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en in Canada. Hij geeft ook op regelmatige basis supervisie en adviezen aan een aantal clinici en instellingen. Dan is tevens gestart met een certificatieprogramma voor therapeuten die zich willen bekwamen in zijn behandelmodel.